Sprzęt AGD
Podczas projektowania pomieszczenia kuchennego i dobierania mebli jedną z ważniejszych spraw jest również odpowiedni dobór sprzętu AGD. Współczesna kuchnia jest obecnie miejscem, gdzie spotykamy najwięcej urządzeń, więc warto zadbać o to, aby sprzęty długo nam służyły i były wyposażone w funkcje, których będziemy najczęściej używać. Warto także odpowiedzieć sobie na pytanie jaki rodzaj sprzętu wybierzemy - wolnostojący czy do zabudowy. Czy zdecydujemy się go wkomponować w meble, czy będzie nam służyć jako osobne urządzenie.
Niezbędnymi i chyba najważniejszymi sprzętami w naszej kuchni są :
chłodziarko-zamrażarka - wolnostojąca lub do zabudowy - w obydwu przypadkach producenci stosują podobne rozwiązania i stosują oddzielne komory chłodzenia i zamrażania, wyposażając je jednocześnie w dwa oddzielne agregaty. Pozwala to czasowo na wyłączenie jednej z komór. Przy wyborze lodówki kierujmy się jej pojemnością i ilością zużywanej energii. Najlepiej dobrać ją do liczby osób w gospodarstwie domowym. Przyjmuje się, że wystarczająca pojemność to ok. 60 litrów na osobę. Zbyt duże urządzenie zapełnione w połowie niepotrzebnie zużyje prąd. Warto, aby lodówka posiadała również funkcje, które ułatwią nam użytkowanie i wydłużą czas przechowywania produktów. Ważniejsze z nich to :
autoodmrażanie - nie musimy wtedy pamiętać o uciążliwym rozmrażaniu. W większości modeli skroplona wilgoć spływa po tylnej ścianie komory do parownika, natomiast w nowocześniejszych o nazwie No Frost wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz, a więc tym samym nie osiada na produktach wewnątrz komory.
wymuszony obieg powietrza - dzięki niemu temperatura w każdym miejscu komory jest jednakowa, żywność nie przesiąka zapachami.
powłoka antybakteryjna - pokryte są nią ścianki komór i uszczelki, dzięki antybakteryjnemu działaniu jonów srebra grzyby oraz pleśń mają utrudniony rozwój.
komory świeżości - to specjalne szuflady, w których panują najlepsze warunki do przechowywania produktów. Posiadają temperaturę i wilgotność odpowiednią dla poszczególnych grup żywności. W niektórych modelach istnieje możliwość regulacji poziomu wilgotności
płyta elektryczna lub gazowa - w przypadku płyt elektrycznych dzielimy je na :
płyty ceramiczne - źródłem ciepła jest z reguły spirala lub grzałka halogenowa, posiadają tradycyjne pola grzejne, które osiągają pełną moc po ok. 15 sekundach, oraz pola szybkogrzejne tzw. Hi - Light, które czynią to w 8 sekund oraz
płyty indukcyjne - które wykorzystują zasadę indukcji magnetycznej. w ich przypadku pole grzewcze pozostaje zimne, a nagrzewa się tylko dno garnka. W nowszych modelach pola grzewcze nie są oznaczone, a urządzenie samo rozpoznaje wielkość naczynia i dopasowuje działanie pola magnetycznego. Zaletą płyt indukcyjnych jest małe zużycie prądu i szybsze gotowanie, jednakże musimy posiadać specjalne garnki ze stali ferromagnetycznej. Także osoby z wszczepionym rozrusznikiem serca nie mogą korzystać z tego urządzenia, jak również istnieje ryzyko utraty danych z kart płatniczych i innych nośników, które znajdują się w pobliżu takiej płyty. Zaletą płyt elektrycznych jest elegancki wygląd, łatwość czyszczenia i wiele przydatnych funkcji np. :
automatyka gotowania - sprawia, iż do momentu nagrzania potrawy urządzenie działa z całą mocą przełączając się następnie na żądany poziom,
sensory gotowania - mierzona jest temperatura wewnątrz naczynia, a następnie automatycznie dostosowywana do procesu gotowania,
system rozpoznawania garnka - pole włączane jest gdy na płycie ustawiane jest naczynie,
stop&go - pozwala przerwać gotowanie, a następnie powrócić do zapisanych wcześniej ustawień, timer - programuje czas gotowania,
wskaźnik ciepła resztkowego - chroni przed poparzeniem się,
blokada - chroni przed przypadkowym włączeniem.
Płyty gazowe - charakteryzuje je bogactwo wzorów, wykonane są przeważnie ze stali nierdzewnej lub emaliowanej, w wersjach eleganckich płyta podpalnikowa jest ze szkła hartowanego lub ceramicznego. Ruszty mogą być zarówno żeliwne jak i stalowe, sterowanie odbywa się poprzez pokrętła, w których umieszczona jest zapalarka płomienia. Większość płyt posiada zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu w razie zaniku płomienia, jednakże płyta gazowa , może być zainstalowana tylko w pomieszczeniach ze sprawną wentylacją oraz przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami. , piekarnik elektryczny do zabudowy - większość modeli zasilana jest prądem 230V, w standardzie wyposażone są w dwie grzałki, termoobieg, drzwiczki złożone z kilku warstw szkła, które chronią przed poparzeniem, timer. Z innych funkcji warto wspomnieć o :
programach automatycznych , które dostosowują czas i temperaturę pieczenia do rodzaju potrawy, termosondzie - wskaźnik do badania temperatury wewnątrz potrawy,
emisji mikrofal - przyśpiesza przygotowywanie potrawy,
podwójne pieczenie - umożliwia na dwóch poziomach pieczenie różnych potraw, dla każdej z nich można ustawiać osobno czas i temperaturę,
prowadnice teleskopowe - ułatwiają wysuwanie blach, dzięki temu doglądanie potraw nie sprawia trudności,
warstwa gładkiej emalii - ogranicza przywieranie zabrudzeń,
wkłady katalityczne - spalają resztki tłuszczu i potraw, więc czyszczenie ogranicza się do przetarcia piekarnika szmatką,
funkcja Aqua clean - program do czyszczenia piekarnika,
pyroliza - system czyszczenia w wysokiej temperaturze,
blokada drzwiczek i ustawień - zabezpiecza przed niekontrolowanym otwarciem piekarnika i skasowaniem ustawień.
tradycyjna, niezależna kuchenka elektryczna lub gazowa - urządzenie wolnostojące dostosowane wysokością do standardowych zestawów meblowych, najczęściej spotykana w wersji o mieszanym zasilaniu gazowo - elektrycznym, czyli płyta gazowa, piekarnik elektryczny.
Kuchenki z płytą gazową wykonane są najczęściej z stali nierdzewnej lub lakierowanej, palniki różnią się mocą, posiadają zabezpieczenie przeciwwypływowe, zapalarka w pokrętłach. Kuchenki elektryczne - posiadają najczęściej płytę ceramiczną z polami grzewczymi, w nowszych modelach czujnik gotowania ( gdy potrawa zawrze zmienia się moc grzania ) oraz zmienne pole grzania ( pole dostosowuje się do wielkości naczynia ).
Kuchenki z piekarnikiem elektrycznym w większości posiadają te same funkcje co piekarniki do zabudowy, natomiast kuchenki z piekarnikiem gazowym wyposażone są często w grill i rożen, udoskonalony system termoregulacji, który pozwala na stałe utrzymanie temperatury i funkcje ułatwiające czyszczenie.
pochłaniacz zapachów (okap kuchenny ) - Aby okap pracował wydajnie i spełniał należycie swoje funkcje musi być dopasowany do kubatury pomieszczenia. Producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych modeli, które coraz bardziej zachwycają efektownym wyglądem i formą. Możemy spotkać okapy zaprojektowane w stylu nowoczesnym, SA produkowane ze stali nierdzewnej oraz szkła. Najnowsze maja kształt płaskich ekranów montowanych ukośnie do ściany. Okapy tradycyjne do kuchni urządzonych w stylu rustykalnym wykonane są ze stali lakierowanej z dodatkami drewna. Ze względu na system działania dzielimy je na wyciągi i pochłaniacze.
Wyciągi - podłączane przeważnie do kanału wentylacyjnego lub po prostu na zewnątrz budynku. Podczas pracy wyciągu pobierane powietrze jest wydalane poza obszar pomieszczenia. Działają wydajniej i z lepszym efektem niż tradycyjne pochłaniacze , które pracują w obiegu zamkniętym. Pochłaniane powietrze przechodzi przez system filtrów, zostaje odtłuszczone, oczyszczone i ponownie wdmuchane do kuchni.
Okapy standardowo wyposażane są w oświetlenie, które jest dowolnie regulowane za pomocą suwaków lub sterownia sensorowego. Z ważniejszych funkcji jakie będą nam użyteczne przy przygotowywaniu posiłków to :
automatyka pracy - wentylator działa jeszcze po zakończeniu pracy, aby usunąć pozostałe opary, następnie samo się wyłącza.
Funkcja auto - czujniki analizując intensywność oparów dostosowują czasowo siłę działania okapu
Czujnik pary i zanieczyszczeń - uruchamia okap samodzielnie i dostosowuje pracę urządzenia do rzeczywistego natężenia oparów.
Wskaźnik nasycenia filtra - oznajmia konieczność wymiany lub oczyszczenia filtra
Funkcja soft light - za pomocą czujników oszczędza światło sprawiając, że kiedy zbliżamy się do okapu oświetlenie pracuje na najwyższym poziomie, natomiast kiedy oddalamy się lampy przygasają.
Mikrofalówka - Łatwość obsługi, krótki czas gotowania potraw przy gwarancji zachowania wartości odżywczych sprawia, że stają się one coraz bardziej popularne i niezbędne w naszych kuchniach. Możliwości mikrofalówki zależą w dużej mierze od jej modelu i rodzaju sterowania.
W starszych modelach sterowanie mechaniczne występuje w postaci pokręteł, które ustawiają moc mikrofal i czas działania. Zaletą jest prosta obsługa, podstawowe funkcje to grill i rozmrażanie. W modelach nowocześniejszych sterowanie elektroniczne, bardziej rozbudowane, kierowanie urządzeniem przebiega poprzez przyciski. Ogrom dodatkowych funkcji, w tym : automatyczne programy gotowania, pieczenia, rozmrażania, termoobieg - pomaga równomiernie rozprowadzać ciepło, grill - dzięki dodatkowej grzałce pomocny przy zapiekaniu potraw, tzw. gorący talerz - ogrzewa potrawy od dołu, gotowanie na parze. Możliwość zapisu indywidualnych ustawień użytkownika.
Bardzo ważną sprawą jest korzystanie z właściwych naczyń przy podgrzewaniu i gotowaniu potraw. Najlepiej służą do tego specjalne pojemniki do mikrofalówek, które ułatwiają przenikanie mikrofal do wnętrza potrawy.
Zmywarka - Zmywarki w zależności od swoich wymiarów mogą pomieścić od ośmiu do piętnastu kompletów naczyń. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje zmywarek - wolnostojące : ich wymiar dostosowany jest do szafek kuchennych, obudowa najczęściej lakierowana lub w inox, panel sterowania umieszczony na froncie urządzenia.
do zabudowy - idealnie można ją wkomponować w meble kuchenne, panel sterowania zależnie od modelu - ukryty bądź też umieszczony na drzwiach.
Przy wyborze urządzenia zwróćmy uwagę na ilość programów, klasę energetyczną, zużycie wody , a także na poziom hałasu. Większa ilość opcji dodatkowych sprawia, że w łatwiejszy sposób dobierzemy odpowiednie parametry mycia do poziomu zabrudzenia naczyń, a tym samym oszczędzimy czas i energię.
Funkcje, które pomagają nam w zwiększeniu efektywności pracy to :
- funkcja połowy wsadu - pozwala myć tylko część naczyń przy zmniejszonej ilości wody i energii.
-czujnik zabrudzenia wody - urządzenie samo dobiera czas mycia, temperaturę i liczbę płukań.
- program ekspresowy - do lekko zabrudzonych naczyń, zużywa bardzo mało energii.
W tańszych modelach wyróżniamy kilka programów mycia : normalny, codzienny, intensywny, szybki, energooszczędny. W droższych egzemplarzach urządzenie samo rozpoznaje stopień zapełnienia komory i odpowiednio dobierze ilość wody, czas i temperaturę.
Zlewozmywak - przy wyborze zlewozmywaka kierujemy się ilością osób w gospodarstwie domowym. Jedno lub półtorakomorowy będzie użyteczny dla małych gospodarstw, dla dużych polecamy zlew dwukomorowy lub większy. Współczesne zlewozmywaki zadziwiają ogromem kształtów, a także kolorów. Materiały z jakich są wykonane to : stal - polerowana na wysoki połysk, matowa lub z fakturą typu dekor, odporna na ścieranie, temperaturę, uderzenia. Minusem są widoczne zacieki wody.
kompozyt - mieszanina granitu, kwarcu oraz żywic akrylowych i pigmentów. Odporne na temperaturę, uderzenia, możliwość zespolenia z blatem roboczym wykonanym z tego samego materiału.
ceramika - bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, przebarwienia, pokryta szkliwem, wysoką cenę usprawiedliwia efektowny wygląd.
Większość zlewozmywaków montowana jest poprzez osadzenie go na blacie w specjalnie wyciętym otworze, bywają również zlewy podwieszane w uchwytach od spodu, a także nakładane na specjalnie przygotowane do tego celu szafki.
Bateria - baterie zlewozmywakowe wykonane są najczęściej z mosiądzu, pokryte dowolnym metalem np. chromem, niklem, stalą szlachetną, a także farbą proszkową lub kompozytem mineralnym. Jednouchwytowe są wygodniejsze i łatwiejsze w obsłudze, oszczędzają wodę. Najpopularniejsze to baterie sztorcowe , montowane na zlewozmywaku. Na uwagę zasługują również modele bezdotykowe, ze względu na wygodę i prostotę obsługi, oraz ze względu na oszczędność wody. Bardzo pomocne w pracach kuchennych są baterie z wyjmowaną wylewką, pozwalają sprawnie wypłukać, bądź napełnić wysokie naczynia.
Niezbędnymi i chyba najważniejszymi sprzętami w naszej kuchni są :
chłodziarko-zamrażarka - wolnostojąca lub do zabudowy - w obydwu przypadkach producenci stosują podobne rozwiązania i stosują oddzielne komory chłodzenia i zamrażania, wyposażając je jednocześnie w dwa oddzielne agregaty. Pozwala to czasowo na wyłączenie jednej z komór. Przy wyborze lodówki kierujmy się jej pojemnością i ilością zużywanej energii. Najlepiej dobrać ją do liczby osób w gospodarstwie domowym. Przyjmuje się, że wystarczająca pojemność to ok. 60 litrów na osobę. Zbyt duże urządzenie zapełnione w połowie niepotrzebnie zużyje prąd. Warto, aby lodówka posiadała również funkcje, które ułatwią nam użytkowanie i wydłużą czas przechowywania produktów. Ważniejsze z nich to :
autoodmrażanie - nie musimy wtedy pamiętać o uciążliwym rozmrażaniu. W większości modeli skroplona wilgoć spływa po tylnej ścianie komory do parownika, natomiast w nowocześniejszych o nazwie No Frost wilgoć odprowadzana jest na zewnątrz, a więc tym samym nie osiada na produktach wewnątrz komory.
wymuszony obieg powietrza - dzięki niemu temperatura w każdym miejscu komory jest jednakowa, żywność nie przesiąka zapachami.
powłoka antybakteryjna - pokryte są nią ścianki komór i uszczelki, dzięki antybakteryjnemu działaniu jonów srebra grzyby oraz pleśń mają utrudniony rozwój.
komory świeżości - to specjalne szuflady, w których panują najlepsze warunki do przechowywania produktów. Posiadają temperaturę i wilgotność odpowiednią dla poszczególnych grup żywności. W niektórych modelach istnieje możliwość regulacji poziomu wilgotności
płyta elektryczna lub gazowa - w przypadku płyt elektrycznych dzielimy je na :
płyty ceramiczne - źródłem ciepła jest z reguły spirala lub grzałka halogenowa, posiadają tradycyjne pola grzejne, które osiągają pełną moc po ok. 15 sekundach, oraz pola szybkogrzejne tzw. Hi - Light, które czynią to w 8 sekund oraz
płyty indukcyjne - które wykorzystują zasadę indukcji magnetycznej. w ich przypadku pole grzewcze pozostaje zimne, a nagrzewa się tylko dno garnka. W nowszych modelach pola grzewcze nie są oznaczone, a urządzenie samo rozpoznaje wielkość naczynia i dopasowuje działanie pola magnetycznego. Zaletą płyt indukcyjnych jest małe zużycie prądu i szybsze gotowanie, jednakże musimy posiadać specjalne garnki ze stali ferromagnetycznej. Także osoby z wszczepionym rozrusznikiem serca nie mogą korzystać z tego urządzenia, jak również istnieje ryzyko utraty danych z kart płatniczych i innych nośników, które znajdują się w pobliżu takiej płyty. Zaletą płyt elektrycznych jest elegancki wygląd, łatwość czyszczenia i wiele przydatnych funkcji np. :
automatyka gotowania - sprawia, iż do momentu nagrzania potrawy urządzenie działa z całą mocą przełączając się następnie na żądany poziom,
sensory gotowania - mierzona jest temperatura wewnątrz naczynia, a następnie automatycznie dostosowywana do procesu gotowania,
system rozpoznawania garnka - pole włączane jest gdy na płycie ustawiane jest naczynie,
stop&go - pozwala przerwać gotowanie, a następnie powrócić do zapisanych wcześniej ustawień, timer - programuje czas gotowania,
wskaźnik ciepła resztkowego - chroni przed poparzeniem się,
blokada - chroni przed przypadkowym włączeniem.
Płyty gazowe - charakteryzuje je bogactwo wzorów, wykonane są przeważnie ze stali nierdzewnej lub emaliowanej, w wersjach eleganckich płyta podpalnikowa jest ze szkła hartowanego lub ceramicznego. Ruszty mogą być zarówno żeliwne jak i stalowe, sterowanie odbywa się poprzez pokrętła, w których umieszczona jest zapalarka płomienia. Większość płyt posiada zabezpieczenie, które odcina dopływ gazu w razie zaniku płomienia, jednakże płyta gazowa , może być zainstalowana tylko w pomieszczeniach ze sprawną wentylacją oraz przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami. , piekarnik elektryczny do zabudowy - większość modeli zasilana jest prądem 230V, w standardzie wyposażone są w dwie grzałki, termoobieg, drzwiczki złożone z kilku warstw szkła, które chronią przed poparzeniem, timer. Z innych funkcji warto wspomnieć o :
programach automatycznych , które dostosowują czas i temperaturę pieczenia do rodzaju potrawy, termosondzie - wskaźnik do badania temperatury wewnątrz potrawy,
emisji mikrofal - przyśpiesza przygotowywanie potrawy,
podwójne pieczenie - umożliwia na dwóch poziomach pieczenie różnych potraw, dla każdej z nich można ustawiać osobno czas i temperaturę,
prowadnice teleskopowe - ułatwiają wysuwanie blach, dzięki temu doglądanie potraw nie sprawia trudności,
warstwa gładkiej emalii - ogranicza przywieranie zabrudzeń,
wkłady katalityczne - spalają resztki tłuszczu i potraw, więc czyszczenie ogranicza się do przetarcia piekarnika szmatką,
funkcja Aqua clean - program do czyszczenia piekarnika,
pyroliza - system czyszczenia w wysokiej temperaturze,
blokada drzwiczek i ustawień - zabezpiecza przed niekontrolowanym otwarciem piekarnika i skasowaniem ustawień.
tradycyjna, niezależna kuchenka elektryczna lub gazowa - urządzenie wolnostojące dostosowane wysokością do standardowych zestawów meblowych, najczęściej spotykana w wersji o mieszanym zasilaniu gazowo - elektrycznym, czyli płyta gazowa, piekarnik elektryczny.
Kuchenki z płytą gazową wykonane są najczęściej z stali nierdzewnej lub lakierowanej, palniki różnią się mocą, posiadają zabezpieczenie przeciwwypływowe, zapalarka w pokrętłach. Kuchenki elektryczne - posiadają najczęściej płytę ceramiczną z polami grzewczymi, w nowszych modelach czujnik gotowania ( gdy potrawa zawrze zmienia się moc grzania ) oraz zmienne pole grzania ( pole dostosowuje się do wielkości naczynia ).
Kuchenki z piekarnikiem elektrycznym w większości posiadają te same funkcje co piekarniki do zabudowy, natomiast kuchenki z piekarnikiem gazowym wyposażone są często w grill i rożen, udoskonalony system termoregulacji, który pozwala na stałe utrzymanie temperatury i funkcje ułatwiające czyszczenie.
pochłaniacz zapachów (okap kuchenny ) - Aby okap pracował wydajnie i spełniał należycie swoje funkcje musi być dopasowany do kubatury pomieszczenia. Producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych modeli, które coraz bardziej zachwycają efektownym wyglądem i formą. Możemy spotkać okapy zaprojektowane w stylu nowoczesnym, SA produkowane ze stali nierdzewnej oraz szkła. Najnowsze maja kształt płaskich ekranów montowanych ukośnie do ściany. Okapy tradycyjne do kuchni urządzonych w stylu rustykalnym wykonane są ze stali lakierowanej z dodatkami drewna. Ze względu na system działania dzielimy je na wyciągi i pochłaniacze.
Wyciągi - podłączane przeważnie do kanału wentylacyjnego lub po prostu na zewnątrz budynku. Podczas pracy wyciągu pobierane powietrze jest wydalane poza obszar pomieszczenia. Działają wydajniej i z lepszym efektem niż tradycyjne pochłaniacze , które pracują w obiegu zamkniętym. Pochłaniane powietrze przechodzi przez system filtrów, zostaje odtłuszczone, oczyszczone i ponownie wdmuchane do kuchni.
Okapy standardowo wyposażane są w oświetlenie, które jest dowolnie regulowane za pomocą suwaków lub sterownia sensorowego. Z ważniejszych funkcji jakie będą nam użyteczne przy przygotowywaniu posiłków to :
automatyka pracy - wentylator działa jeszcze po zakończeniu pracy, aby usunąć pozostałe opary, następnie samo się wyłącza.
Funkcja auto - czujniki analizując intensywność oparów dostosowują czasowo siłę działania okapu
Czujnik pary i zanieczyszczeń - uruchamia okap samodzielnie i dostosowuje pracę urządzenia do rzeczywistego natężenia oparów.
Wskaźnik nasycenia filtra - oznajmia konieczność wymiany lub oczyszczenia filtra
Funkcja soft light - za pomocą czujników oszczędza światło sprawiając, że kiedy zbliżamy się do okapu oświetlenie pracuje na najwyższym poziomie, natomiast kiedy oddalamy się lampy przygasają.
Mikrofalówka - Łatwość obsługi, krótki czas gotowania potraw przy gwarancji zachowania wartości odżywczych sprawia, że stają się one coraz bardziej popularne i niezbędne w naszych kuchniach. Możliwości mikrofalówki zależą w dużej mierze od jej modelu i rodzaju sterowania.
W starszych modelach sterowanie mechaniczne występuje w postaci pokręteł, które ustawiają moc mikrofal i czas działania. Zaletą jest prosta obsługa, podstawowe funkcje to grill i rozmrażanie. W modelach nowocześniejszych sterowanie elektroniczne, bardziej rozbudowane, kierowanie urządzeniem przebiega poprzez przyciski. Ogrom dodatkowych funkcji, w tym : automatyczne programy gotowania, pieczenia, rozmrażania, termoobieg - pomaga równomiernie rozprowadzać ciepło, grill - dzięki dodatkowej grzałce pomocny przy zapiekaniu potraw, tzw. gorący talerz - ogrzewa potrawy od dołu, gotowanie na parze. Możliwość zapisu indywidualnych ustawień użytkownika.
Bardzo ważną sprawą jest korzystanie z właściwych naczyń przy podgrzewaniu i gotowaniu potraw. Najlepiej służą do tego specjalne pojemniki do mikrofalówek, które ułatwiają przenikanie mikrofal do wnętrza potrawy.
Zmywarka - Zmywarki w zależności od swoich wymiarów mogą pomieścić od ośmiu do piętnastu kompletów naczyń. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje zmywarek - wolnostojące : ich wymiar dostosowany jest do szafek kuchennych, obudowa najczęściej lakierowana lub w inox, panel sterowania umieszczony na froncie urządzenia.
do zabudowy - idealnie można ją wkomponować w meble kuchenne, panel sterowania zależnie od modelu - ukryty bądź też umieszczony na drzwiach.
Przy wyborze urządzenia zwróćmy uwagę na ilość programów, klasę energetyczną, zużycie wody , a także na poziom hałasu. Większa ilość opcji dodatkowych sprawia, że w łatwiejszy sposób dobierzemy odpowiednie parametry mycia do poziomu zabrudzenia naczyń, a tym samym oszczędzimy czas i energię.
Funkcje, które pomagają nam w zwiększeniu efektywności pracy to :
- funkcja połowy wsadu - pozwala myć tylko część naczyń przy zmniejszonej ilości wody i energii.
-czujnik zabrudzenia wody - urządzenie samo dobiera czas mycia, temperaturę i liczbę płukań.
- program ekspresowy - do lekko zabrudzonych naczyń, zużywa bardzo mało energii.
W tańszych modelach wyróżniamy kilka programów mycia : normalny, codzienny, intensywny, szybki, energooszczędny. W droższych egzemplarzach urządzenie samo rozpoznaje stopień zapełnienia komory i odpowiednio dobierze ilość wody, czas i temperaturę.
Zlewozmywak - przy wyborze zlewozmywaka kierujemy się ilością osób w gospodarstwie domowym. Jedno lub półtorakomorowy będzie użyteczny dla małych gospodarstw, dla dużych polecamy zlew dwukomorowy lub większy. Współczesne zlewozmywaki zadziwiają ogromem kształtów, a także kolorów. Materiały z jakich są wykonane to : stal - polerowana na wysoki połysk, matowa lub z fakturą typu dekor, odporna na ścieranie, temperaturę, uderzenia. Minusem są widoczne zacieki wody.
kompozyt - mieszanina granitu, kwarcu oraz żywic akrylowych i pigmentów. Odporne na temperaturę, uderzenia, możliwość zespolenia z blatem roboczym wykonanym z tego samego materiału.
ceramika - bardzo odporna na uszkodzenia mechaniczne, przebarwienia, pokryta szkliwem, wysoką cenę usprawiedliwia efektowny wygląd.
Większość zlewozmywaków montowana jest poprzez osadzenie go na blacie w specjalnie wyciętym otworze, bywają również zlewy podwieszane w uchwytach od spodu, a także nakładane na specjalnie przygotowane do tego celu szafki.
Bateria - baterie zlewozmywakowe wykonane są najczęściej z mosiądzu, pokryte dowolnym metalem np. chromem, niklem, stalą szlachetną, a także farbą proszkową lub kompozytem mineralnym. Jednouchwytowe są wygodniejsze i łatwiejsze w obsłudze, oszczędzają wodę. Najpopularniejsze to baterie sztorcowe , montowane na zlewozmywaku. Na uwagę zasługują również modele bezdotykowe, ze względu na wygodę i prostotę obsługi, oraz ze względu na oszczędność wody. Bardzo pomocne w pracach kuchennych są baterie z wyjmowaną wylewką, pozwalają sprawnie wypłukać, bądź napełnić wysokie naczynia.